Mitä eroa on headhunterilla, rekrytoijalla ja rekrytointikonsultilla?

helmi 26, 2022

Miten headhunter, rekrytoija ja rekrytointikonsultti eroavat toisistaan?

Headhunter

Artikkelissa käsittellään headhunterin, rekrytoijan ja rekrytointikonsultin eroja

Minulta usein kysytään teenkö töitä rekrytoijana tai headhunterina, olen joskus kuullut jonkun esittelevän minut rekrytointikonsulttinakin.

Kaikki näistä edellämainituista termeistä kuvaavat jollain tasolla työtäni, mutta olen aika varma etteivät ihmiset usein osaa erotella näitä asioita toisistaan.

Tämä artikkeli käsittelee lyhyesti, mutta erittäin ytimekkäästi rekrytoijan, headhunterin ja rekrytointikonsultin eroja sekä samankaltaisuuksia.

Lyhyesti artikkelin sisältö

Tiivistetty vastaus kysymykseen, kuinka headhunter, rekrytoija ja rekrytointikonsultti eroavat toisistaan:

Headhunter termiä käytetään rekrytoinnin ammattilaisesta, joka rekrytoi työntekijöitä suorahaulla. Headhunter lähestyy itse työhön sopivimpia ehdokkaita, jotka yleensä ovat jo toisen yrityksen palkkalistoilla.

Rekrytoija on asiantuntija avoimiin tehtäviin hakijoiden etsinnässä, seulonnassa ja houkuttelemisessa. Rekrytoijaa lähestyy joukko työnhakijoita rekrytointi-ilmoitusten kautta.

Rekrytointikonsultti on henkilö, jonka tehtävänä on antaa asiantuntija-apua työntekijöille, jotka etsivät ammattiinsa sopivaa työtä, tai yrityksille jotka etsivät ammattitaitoisia tai tiettyyn työtehtäväänerikoistuneita työntekijöitä:

Artikkelissa käydään tarkemmin käsitteet läpi.

Täältä voit tutustua millä tavalla Rekrypalvelulla teemme rekrytointia.

Jos haluat tutustua aiheeseen muualla, tässä TheMuse -artikkeli aiheesta

Mitä headhunter tarkoittaa

Headhunter termiä käytetään rekrytoinnin ammattilaisesta, joka rekrytoi työntekijöitä suorahaulla eli headhunttaamalla. Suorahaun ammattilaiset ovat yleensä kokeneita työntekijöitä rekrytoinnin tai muun vuorovaikutteisen toimialan parissa. Headhunter työskentee kolmantena osapuolena rekrytoinnin tilanneen toimeksiantajayrityksen sekä rekrytoitavan eli ehdokkaan välissä.

Suorahakuyritys ilman headhunteria ei ole suorahakuyritys.

Jotta yritys voi profiloitua suorahakuyritykseksi täytyy yrityksen rekrytointi hoitaa suorahaulla.

Suorahakuyrityksen keskiössä on aina osaavia tekijöitä. Suorahaussa pätee hyvin samat lainalaisuudet kuin myyntialalla. On ensiarvoisen tärkeää saada kaikkien osapuolien välille syntymään nopeasti vahva, luottamukseen perustuva suhde.

Mikä on headhunter suorahakuyrityksissä

Headhunttaamalla rekrytoiva rekrytoinnin ammattilainen etsii yleensä henkilöstöä yritykseen. Termi headhunt voi olla harhaanjohtava ja kuulostaa hieman karskilta mutta termiä käytetään yleiskielessä suorahaun yhteydessä. Voit myös kuulla headhuntin yhteydessä suorahausta, johdon tai ylemmän johdon suorahauista tai asiantuntijahauista. Näillä hauilla tarkoitetaan rooleja/työtehtäviä joihin headhunter etsii sopivia osaajia.

Millainen osaaminen on headhuntingissa tärkeää

Headhunterin työssä on erityisen tärkeää olla ihmisenä perusluonteelta luotettava, huolellinen ja helposti lähestyttävä. Toimeksiannon onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää saada sekä rekrytoitavan, että toimeksiannon tilanneen osapuolen luottamus ja olla läpi prosessin luottamuksen arvoinen. Osa headhuntereista ovat aiemmissa ammateissaan toimineet psykologina, terapeuttina, myyntijohtajana tai muussa korkeamman virkaluokan ammatissa. Headhunting työ kuulostaa perusperiaatteeltaan hyvin simppeliltä, mutta siihen liittyy hyvin pitkälti samoja lainalaisuuksia kuin myyntityöhön. Tämän takia ala on hyvin tulospainotteinen.

headhunter

Mitä rekrytoija tarkoittaa

Rekrytoija tarkoittaa rekrytoinnin ammattilaista, jonka tehtävänä on hoitaa työntekijöiden hakemista avointa työpaikkaa tai työtehtävää varten. Rekrytoijan työtehtävään kuuluu työpaikkailmoituksen julkaiseminen, työhakemusten läpikäynti, hakijoiden haastattelu ja testaus.

Mitä rekrytoija tekee

Rekrytoija on asiantuntija avoimiin tehtäviin hakijoiden etsinnässä, seulonnassa ja houkuttelemisessa. Rekrytoija hallitsee koko hankintaprosessin. Tämä yleensä sisältää avoimeen työpaikkaan ilmoittamisen, ansioluetteloiden tarkistamisen, ehdokkaiden haastattelun ja työskentelyn rekrytointijohtajien kanssa oikean ehdokkaan löytämiseksi.

Millainen osaaminen on rekrytoijalle ominaista

Lista ominaisuuksista pohjautuen artikkeliin: https://www.peopleg2.com/blog/the-7-qualities-every-great-hr-recruiter-must-have/

Loistava rekrytoija on:

 1. Ennakoiva
 2. Itsevarma
 3. Empaattinen
 4. Omaa poikkeukselliset viestintätaidot
 5. Ymmärtää markkinointia
 6. Tavoitteellinen

Rekrytointikonsultti ammattina

Rekrytointikonsultti on henkilö, jonka tehtävänä on antaa apua työntekijöille, jotka etsivät ammattiinsa sopivaa työtä, tai yrityksille jotka etsivät ammattitaitoisia tai tiettyyn työtehtävään erikoistuneita työntekijöitä.

Rekrytointikonsultti, yhdistää ehdokkaat sopivien työnantajien kanssa. Jos tällainen työ kiinnostaa sinua, saatat ihmetellä ”Mitä rekrytointikonsultti tekee?” Tämän roolin ymmärtäminen voi auttaa sinua päättämään, haluaisitko olla rekrytointikonsultti. Tässä artikkelissa kerromme rekrytointikonsulttien päivittäisistä tehtävistä ja päätehtävistä sekä kuinka nämä ammattilaiset menestyvät.

Millainen on rekrytointikonsultin päivätyö

Rekrytointikonsultit työskentelevät päivittäin työtä etsivien ammattilaisten ja työntekijöitä etsivien yritysten kanssa. He voivat työskennellä yrityksen sisäisessä rekrytointiosastossa tai rekrytointitoimistossa joka etsii työntekijöitä muille yrityksille. Jotkut rekrytointikonsultit työskentelevät julkisen sektorin parissa. Toiset ovat erikoistuneet esimerkiksi toimihenkilöiden, asiantuntijoiden, väliaikaisten työntekijöiden tai johtajien rekrytointiin. Työtehtävässä on paljon vaihtelua. Tässä esimerkkejä millaista työtä päivät voivat sisältää:

 1. Työnantajan avoimia työpaikkoja koskevien tietojen käsittely
 2. Rekrytointikampanjoiden valintaprosessien kehittäminen
 3. Tehtävänkuvausten laatiminen ja niiden julkaisemisen järjestäminen sanomalehdissä ja työpaikkasivustoilla
 4. Sopivien työntekijöiden hakeminen verkostoitumalla ja ansioluettelohakuilla
 5. Ansioluetteloiden tarkistaminen ja sopivimpien toimittaminen rekrytointipäälliköille
 6. Työnhakijoiden haastattelu ja jatkolistalle valittujen hakijoiden suositteleminen rekrytointipäälliköille
 7. Testien tekeminen työnhakijoille ja tulosten analysointi
 8. Suorittaa taustatarkistuksia luetteloon valituille hakijoille, mukaan lukien viitteiden tarkistaminen tai suosittelijoiden jututtaminen
 9. Työhakijoiden tiedottaminen. Esimerkiksi haastatteluprosessi, työtehtävät ja mahdolliset palkat
 10. Valmentaa työnhakijoita ansioluettelonsa ja haastattelutekniikan parantamiseksi
 11. Neuvotella työehtoja, mukaan lukien palkat ja edut, jotka hyödyttävät työnhakijoita ja yrityksiä
 12. Nimityskirjeiden laatiminen menestyneille hakijoille
 13. Menestyneiden ehdokkaiden valmisteleminen työsuhteen aloittamiseen, mukaan lukien koulutuksen, henkilöllisyys- ja turvapassien järjestäminen
 14. Avustaminen myynti- ja markkinointikampanjoissa
 15. Yritysasiakkaiden luona vierailu ja  työolojen sekä työnteon arvioiminen

Erot headhunterin, rekrytoijan ja rekrytointikonsultin välillä

Kuten näette, kaikilla näillä rooleilla on tavoite täyttää sama tehtävä: Löytää työntekijä. Metodit, lähtökohdat ja tavat tehdä rekrytointia ovat vain hieman erit. Jokaiselle roolille on oma paikkansa ja aikansa.

Rekrytoijan tekemä työ soveltuu erityisen hyvin juniori sekä asiantuntija -hakuihin.

Headhunting työ on erityisen hyödyllinen johdon suorahauissa ja asiantuntija hauissa.

Rekrytointikonsultin tehtävä on moninaisempi, ja sillä usein pyritään täyttämään yrityksessä isompi rooli. Rekrytointikonsultin työtehtävään liitty useita rekrytointiin liittyviä asioita. Enemmän kuin headhuntereilla tai rekrytoijilla.

Headhunter

Toivottavasti artikkeli avasi asiaa sinulle ja sait vastauksen kysymykseesi tai opit asiasta uutta.

Täältä löydät lisää blogeja rekrytointiaiheista: rekrypalvelu.fi/blog

Tässä myös pari aiempaa blogiani koskien suorahakua ja suorahakupalvelua.

Parhaat rekryvinkit – 11 yksinkertaista rekrytointivinkkiä kasvavalle yritykselle

Paljonko rekrytointi maksaa? – Mikä on suorahaun hinta?

Tarvitsetko apua rekrytointiin?

Jätä yhteystiedot ja autamme parhaamme mukaan!

Aloita syöttämällä sähköposti ja puhelinnumero

Ossi Myllylä - Rekrytointia laadukkaasti

Liidipalvelu

Kysy tarjous

Parhaan tekijän rekrytointi

Kysy tarjous

Ryhmärekryt

Kysy tarjous