Menestyvän headhunterin 10 parasta vinkkiä rekrytointiin
Menestyvällä headhunterilla on useita avaimia menestymiseen. Ensinnäkin on tärkeää, että sinulla on vahva kontaktiverkosto. Näin pääset käsiksi mahdollisiin ehdokkaisiin, joita ei ehkä muuten tavoitettaisi. Toiseksi on tärkeää pystyä arvioimaan nopeasti hakijan pätevyys ja sopivuus tehtävään. Tämä vaatii sekä kokemusta että intuitiota. Kolmanneksi on tärkeää olla vakuuttava ja ilmaista, jotta ehdokkaat saadaan ottamaan vastaan työtarjouksia.
Rekrytointi on prosessi, joka vaatii rekrytoijalta erityistaitoja ja -tietoja, jotta tulokset syntyvät tehokkaasti. Menestyneimmät rekrytoijat ovat ne jotka hallitsevat suorahaun eli headhunttauksen. Tässä on 10 asiantuntijoiden vinkkiä, jotka auttavat sinua tulemaan paremmaksi headhunteriksi.

- Menestyvän headhunterin 10 parasta vinkkiä rekrytointiin
- Johdanto: mikä on headhunter?
- Tehokkaan rekrytoinnin merkitys
- 10 headhunterin parasta vinkkiä tehokkaaseen rekrytointiin
- 1. Vahvan ehdokasjoukon luominen
- 2. Ehdokkaiden seulonta
- 3. Haastattelujen suorittaminen
- 4. Tarkista kaikki ehdokkaan CV:stä
- 5. Varsinaisen työtarjouksen tekeminen
- 6. Seuranta ja arviointi
- 7. Älä epäröi ottaa kylmiä puheluita
- 8. Kuinka toimia vaikean asiakkaan kanssa
- 9. Palkan neuvotteleminen
- 10. Käytä LinkedIn-avainsanahakuja
- Summa summarum
- Lähteet
Johdanto: mikä on headhunter?
Headhunter on rekrytointiammattilainen, joka auttaa yrityksiä löytämään parhaat ehdokkaat avoimiin tehtäviin. Headhunterilla on tyypillisesti alansa kontaktiverkosto, ja he voivat tavoittaa hakijoita, jotka eivät välttämättä etsi aktiivisesti uutta työtä. Headhunting on prosessi, joka voi auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään parhaat talentit avoimiin työtehtäviin.

Tehokkaan rekrytoinnin merkitys
Parhaiden työntekijöiden rekrytointi on olennaista minkä tahansa organisaation menestykselle. Henkilöstön rekrytointi- ja valintaprosessilla on suora vaikutus organisaation suorituskykyyn. Tehokas rekrytointiprosessi houkuttelee, arvioi ja palkkaa organisaation pätevimmät ehdokkaat. Rekrytoinnin tavoitteena on löytää työntekijöitä, joilla on tarvittavat taidot ja kyvyt edistää organisaation menestystä.
Valintaprosessi on rekrytoinnin tärkein elementti. Rekrytointi- ja valintaprosessi tulee suunnitella siten, että tiettyyn tehtävään saadaan parhaat hakijat. Tehokkaan rekrytoinnin merkitys Parhaiden työntekijöiden rekrytointi on olennaista minkä tahansa organisaation menestykselle.
10 headhunterin parasta vinkkiä tehokkaaseen rekrytointiin
1. Vahvan ehdokasjoukon luominen
Vahvan ehdokasjoukon luominen: Headhunterilla ja rekrytointiyrityksillä on tärkeä rooli huippuosaajien hankinnassa yrityksille. Työskentelemällä headhunter- tai rekrytointiyrityksen kanssa yritykset voivat saada käyttöönsä laajemman valikoiman potentiaalisia ehdokkaita kuin ne voisivat löytää itse.
On muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä työskennellessäsi headhuntereiden tai rekrytointiyritysten kanssa vahvan ehdokasjoukon luomiseksi. Ensinnäkin on tärkeää tunnistaa tietyt taidot ja kokemus, joita etsit hakijalta. Toiseksi, sinun on annettava headhunterille tai rekrytointiyritykselle selkeät ohjeet siitä, kenelle haluat heidän kohdistavan haussaan. Lopuksi on tärkeää reagoida heidän lähettämiinsä ehdokkaisiin, jotta voit tehdä päätöksen siitä, kenet palkkaat ajoissa.
Hyödynnä jo valmista verkostoasi!
Melkein kaikki joihin otimme yhteyttä olivat samaa mieltä: paras paikka aloittaa ehdokkaiden etsiminen on oma verkostosi.
”Jos löydät jonkun työntekijän verkostostasi joka on valmis vaihtamaan yritystä, on erittäin todennäköistä, että tiedät sekä hänen taitonsa että työasenteensa. Tämä tekee aloituksesta erittäin mukavan ilman yllätyksiä”, toteaa Sandeepan Jindal, BidFortunen perustaja ja päärekrytoija. (Lähde: Simpletexting)
Jindal myös rohkaisee ihmisiä hyödyntämään luotettujen ihmisten: ystävien, työtovereiden ja työtovereiden suosituksia.
”Tämä takaa jälleen korkean luotettavuuden tason tarjolla olevien ehdokkaiden lukumäärän ja taitotason suhteen. Yleensä ihmiset ohjaavat työtehtäviin aidosti ihmisiä, joiden mielestä he sopivat hyvin joukkoon. Rekrytointipäällikkönä vaiva ja kustannukset pienenevät huomattavasti.
Tämä henkilökohtainen rekrytointimenetelmä on suora seuraus Jindalin palkkaamismantrasta: palkkaaminen kulttuurin sopivuuden, ei taitojen perusteella.
”Ymmärsimme nopeasti, että taidot voidaan oppia, mutta asenne ja etiikka eivät.

Lue lisää rekrytointiin liittyviä artikkelitekstejä täältä.
2. Ehdokkaiden seulonta
Headhunterina olet vastuussa ehdokkaiden seulonnasta ja sen selvittämisestä, soveltuvatko he tehtävään vai eivät. Tämä voi olla pelottava tehtävä, mutta ehdokkaita seulottaessa on otettava huomioon joitain tärkeitä asioita.
Harkitse ensin ehdokkaan ansioluetteloa. Onko se hyvin kirjoitettu ja vailla kirjoitusvirheitä? Korostaako se hakijan asianmukaista kokemusta ja taitoja? Jos ei, ehdokas ei ehkä ole tavoittelemisen arvoinen.
Seuraavaksi arvioi ehdokkaan pätevyys. Onko heillä oikeat taidot ja kokemus tehtävään? Onko heillä tietoa yrityksestä ja sen tuotteista tai palveluista? Jos ei, ne eivät ehkä sovi hyvin.
Harkitse lopuksi ehdokkaan haastattelusuoritusta. Vastasivatko he kysymyksiin luottavaisesti ja epäröimättä? Tekivätkö ne kaiken kaikkiaan hyvän vaikutelman?
Duunitorin artikkelissa mainitaan LinkedInistä näin: ”LinkedIn on headhuntereille yksi tiedonlähde muiden joukossa. Tietenkin sieltä etsitään ehdokkaita, mutta esimerkiksi meillä Scoutrialla LinkedIn-profiili toimii myös ehdokkaiden taustatietojen ja työhistorian arkistona. Eli ehdokkaat saatetaan bongata ihan muista lähteistä, ja vasta lopuksi mennään LinkedIniin katsomaan aiempi työhistoria.
3. Haastattelujen suorittaminen
Haastattelujen tekeminen on keskeinen osa headhunter-rekrytointiprosessia. Tässä muutamia vinkkejä haastattelujen järjestämiseen, jotka auttavat sinua löytämään parhaat hakijat työhön.
1. Kun suoritat haastattelun, muista esittää kysymyksiä, jotka antavat sinulle käsityksen ehdokkaan pätevyydestä ja kokemuksesta.
2. On myös tärkeää esittää kysymyksiä, jotka antavat sinulle käsityksen hakijan persoonasta ja sopivuudesta työhön.
3. Muista kuunnella tarkasti ehdokkaan antamia vastauksia ja huomioida mahdolliset punaiset liput, joita keskustelun aikana saattaa ilmaantua.
4. Haastattelun jälkeen muista keskustella tiimisi jäsenten kanssa ja tehdä päätös siitä, jatkatko ehdokkaan kanssa vai et.
4. Tarkista kaikki ehdokkaan CV:stä
Yksi tärkeä vinkki tehokkaaseen headhunttaukseen joka voi säästää päänsärkyä asiakkaan kanssa, on varmistaa, että kaikki ehdokkaan CV:ssä on oikein. Monet työntekijät valehtelevat siitä, kuinka kauan he ovat olleet asemassa, tai muista CV:n yksityiskohdista. Jotta et joutuisi kohtaamaan ehdokasta tai asiakasta tällaisissa asioissa, varmista, että tarkistat kaiken ammattilaisen CV:stä ja keskustelet hänen referenssiensä kanssa ennen haastattelua. Intuitiviinen tarkkailu jokaisen yksilön luotettavuuden kanssa voi auttaa sinua tarjoamaan laadukkaampia ehdokkaita ja tekevät sinusta laadukkaamman rekrytoijan.
Headhunting voi olla onnistunut rekrytointistrategia, kunhan se tehdään ehdokkaat huomioon ottaen. Kun jokainen ehdokas kokee, että headhunttaus voi olla heille tilaisuus neuvotella omaa palkkaa paremmaksi nykyisessä työpaikassa tai päästä uralla eteenpäin, myös omat mahdollisuutesi menestyvänä headhunterina kasvavat,
Careeraddict artikkelissa kirjoitetaan näin: ”Kun palkkaat jonkun, on tärkeää tehdä taustatyö huolellisesti ja tarkistaa hänen referenssinsä. Headhunterin käyttäminen rekrytointivaiheessa yleensä helpottaa rekrytointiyrityksillä tätä vaihetta, koska headhunterit yleensä tarkistaa ehdokkaat jo valmiiksi ja tarjoavat yritykselle paremman ja yksityiskohtaisemman käsityksen ehdokkaista.”
Kun tarkistat referenssejä, muista kysyä erityisiä kysymyksiä hakijan taidoista ja kokemuksesta. Tärkeää on myös varmistaa, että referenssit vastaavat palkkaamasi tehtävää. Jos mahdollista, yritä puhua jonkun kanssa, joka on työskennellyt suoraan ehdokkaan kanssa.
Referenssien tarkistaminen on tärkeä osa rekrytointiprosessia, ja se voi auttaa sinua varmistamaan, että teet parhaan mahdollisen päätöksen yrityksellesi.
5. Varsinaisen työtarjouksen tekeminen
Tehdessään tarjousta tulevalle työntekijälle headhuntereiden on oltava erittäin varovaisia. Tarjouksen tekoprosessi on täynnä mahdollisia sudenkuoppia, ja jos sitä ei käsitellä oikein voi se helposti johtaa siihen että headhunter menettää ehdokkaan kiinnostuksen.
Ensimmäinen askel on varmistaa, että ehdokas on todella kiinnostunut tehtävästä. Tämä saattaa tuntua järjettömältä, mutta usein päänmetsästäjät jäävät niin kiinni prosessiin, että he unohtavat kysyä tämän yksinkertaisen kysymyksen. Jos ehdokas ei ole kiinnostunut, ei ole mitään järkeä jatkaa prosessia yhtään pidemmälle.
Kun olet varmistanut, että ehdokas on kiinnostunut, on aika tehdä tarjous. Ensimmäinen asia, joka sinun on tehtävä, on koota kilpailukykyinen paketti yrityksen tarjoamasta työtehtävästä, palkasta ja työehdoista. Tätä varten on hyvä tutkia mitä kilpailijat tarjoavat.
6. Seuranta ja arviointi
Huippulahjakkuuksien löytämisessä headhunter voi olla paras voimavarasi. Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun olet löytänyt täydellisen ehdokkaan? Onnistuneen rekrytoinnin varmistamiseksi sinun on seurattava ja arvioitava ehdokastasi kunnolla.
Kun olet laajentanut tarjouksen ehdokkaallesi, on tärkeää pysyä yhteydessä toimeksiantajayritykseen ja ehdokkaaseen. Tarkista säännöllisesti kuinka he sopeutuvat uuteen rooliinsa ja tarjoa tukea, jota he saattavat tarvita. Kun he ovat olleet työssä muutaman viikon tai kuukauden, ajoita virallinen arviointi saadaksesi palautetta asioiden etenemisestä.
Tämä palaute on korvaamaton, kun jatkat tiimisi rakentamista. Kun saat ehokkailta säännöllisesti palautetta, voit tunnistaa alueet jotka kaipaavat kehitystä ja tehdä tarvittavat muutokset. Asianmukaisella seurannalla ja arvioinnilla voit varmistaa, että jokainen toimitettu rekrytointi onnistuu.
7. Älä epäröi ottaa kylmiä puheluita
Tulet huomaamaan että useimmat ihmiset joille soitat, ovat kiinnostuneita siitä mitä sinulla on sanottavana ja kuinka se voi hyödyttää heitä. Puhelimen nostaminen ja kylmäsoittaminen on yleensä toimiva suunnitelma. Sen vaikutuksen maksimoimiseksi kannattaa yrittää luoda jonkinlaisen suhteen jokaisen ammattilaisen kanssa ennen kuin soitat heille kylmästi. LinkedInin kautta verkostoituminen on yleensä toimiva tapa aloittaa yhteistyö.
8. Kuinka toimia vaikean asiakkaan kanssa
Asiakkaiden kanssa työskentelyssä usein tulee vastaan vaikeita asioita ja epäselviä tilanteita. Mutta älä huoli, meillä on muutamia vinkkejä niiden käsittelemiseen!
Headhunterina tai rekrytointiasiantuntijana kohtaat varmasti jossain vaiheessa vaikean asiakkaan. Ehkä he muuttavat mieltään tai eivät koskaan ole tyytyväisiä esittämiisi ehdokkaisiin tai heidän kanssaan on vain yleisesti haastavaa työskennellä.
Tässä on muutamia vinkkejä vaikeiden asiakkaiden käsittelemiseen:
1. Ole kärsivällinen ja ymmärtäväinen. Muista, että kaikki eivät ole tottuneet työskentelemään headhunterin kanssa. Joten käytä aikaa selittääksesi asiat selkeästi ja kärsivällisesti.
2. Ole joustava, mutta älä jousta liiallisuuksiin. Vaikeilla asiakkailla voi olla hyvin erityisiä vaatimuksia tai odotuksia. Yritä olla mahdollisimman joustava vastataksesi heidän tarpeisiinsa, mutta pidä tiukasti kiinni asettamistasi reunaehdoista. (Kuten hinnoittelusta, aikarajoista ja rekrytoinnin tavoitteista.)
3. Kommunikoi mahdollisimman avoimesti ja paljon.
4. Lessons learn: Kirjoita itsellesi ja muille raportti tai pohdi itsenäisesti kuinka selvisit tilanteesta ja mitä opit siitä.
9. Palkan neuvotteleminen
Palkkaneuvotteluissa on tärkeää tehdä tutkimus alan palkkatasosta etukäteen. Joskus alan mediaani tai keskipalkan selvittäminen on haastavaa. On hyvä aloittaa keskustelelemalla yrityksen kanssa ja siirtyä niistä keskusteluista mahdollisesti tutkimaan tarkemmin alaa jos on tarvetta. Yhdessä pystytte saamaan käsityksen siitä, mitä samanlaiset positiot maksavat markkinoilla.
Kun sinulla on käsitys siitä, mitä sinun pitäisi ansaita, on aika aloittaa neuvottelut. Tehokkain tapa pärjätä neuvotteluissa potentiaalisten kandidaattien kans on tarjota heille parempaa työsopimusta, mikä heillä nykyisen työnantajan kanssa on.
Ehdokkaalle: Jos pystyt neuvottelemaan menestyksekkäästi palkastasi, Se yleensä tarkoittaa pitemmällä aikavälillä yllätävän paljon enemmän rahaa taskussasi. Joten älä pelkää pyytää sitä, mitä mielestäsi ansaitset.

10. Käytä LinkedIn-avainsanahakuja
Uusia työntekijöitä etsiessään Mark Daoust, Quiet Lightin toimitusjohtaja, siirtyy LinkedIniin ja käyttää avainsanahakuja löytääkseen ihmisiä kyseisellä alalla.
”Tämän avulla voin nähdä, ovatko he vahvistaneet taitojaan ja kokemustaan, ennen kuin otan yhteyttä heihin. Kun olen varma, että ehdokas on joku, jonka mahdollisesti työllistäminen, otan yhteyttä viestillä, jossa kerron, kuka olen, mitä yritykseni tekee, asemasta, josta haluaisin keskustella hänen kanssaan, sekä kuva siitä, mitä olisin valmis tarjoamaan heidän palkastaan.
Tämä kertoo heille, että olen tosissani, ja saa heidät harkitsemaan tarjousta todennäköisemmin.”
HUOM! Voit lukea lisää Rekrypalvelun artikkelin LinkedIn Recruiterin käytöstä täältä!
Tai katsoa opastuksen boolean hakuun Linkedinin kautta täältä!.
Summa summarum
Yhteenvetona voidaan todeta, että headhunter on tärkeä osa rekrytointiprosessia. He voivat auttaa sinua löytämään parhaat ehdokkaat työhön ja auttaa sinua seulomaan heidät tehokkaasti. Lisäksi he voivat tehdä haastatteluja tutustuakseen ehdokkaisiin paremmin. Noudattamalla näitä vinkkejä varmistat, että sinulla on käsissäsi vahva rekrytointiprosessi, joka auttaa sinua löytämään parhaat ehdokkaat työhön.
Lue lisää rekrytointiin liittyviä artikkelitekstejä täältä.